P. Mijo Nikić o borbi protiv zloduha i požude tijela

P. Mijo Nikić o borbi protiv zloduha i požude tijela

— Mijo Nikić, SJ – Glasnik 

Već je starozavjetni Job ustvrdio da je ljudski život na Zemlji borba. To nam potvrđuje naš svakodnevni život. Puno je izazova sa svih strana. Puno je bojišta na kojima moramo voditi bitke. Ovdje izdvajam tri bojišta na kojima moramo voditi borbu da ostanemo dobri ljudi i pravi vjernici. Da sačuvamo svoje ljudsko dostojanstvo i ostanemo vjerni svome Bogu, moramo na ovome svijetu voditi borbu na tri bojišta.

Foto: Shutterstock.com

Demonske sile zla

Prvo bojište su demonske sile zla. One postoje i jako su lukave i moćne. Osim ovog vidljivog, postoji i nevidljivi svijet duhova od kojih su jedni dobri, to su naši anđeli koji nas čuvaju, a drugi su zli duhovi ili demoni koji su neprijatelji Božji i neprijatelji naši. Isus je đavla nazvao ubojicom i lašcem. Đavao laže s nakanom da ubije. Sv. Petar u svojoj poslanici kaže da đavao kao ričući lav obilazi svijetom tražeći koga da proguta. Sotona želi udaljiti čovjeka od Boga i ugrabiti čovjekovu dušu da bi je mogao vječno mučiti u paklu. Da se to ne dogodi, Isus je došao na Zemlju, uzeo na se naše grijehe, pomirio nas s Bogom po svojoj otkupiteljskoj smrti na križu, skršio moć Sotone i zlih demona i vratio slobodu djece Božje svima koji mu povjeruju i krenu njegovim putem. Prema tome, Sotone se ne treba bojati, to je pobijeđena sila. Sveti apostol Jakov nam poručuje: „Oduprite se đavlu, pa će pobjeći od vas!“ (Jak 4,7). Sv. Ivan apostol u svojoj Prvoj poslanici kaže da smo mi koji vjerujemo Bogu već pobijedili Zloga jer je veći onaj koji je u nama (Duh Sveti) od onoga koji je u svijetu (đavao) (usp. 1 Iv 4,4). U svijetu vlada đavao zaluđujući ljude na razne načine. Ali ako vjerujemo u snagu Duha Svetoga koji djeluje u nama, onda nam đavao ne može ništa. Ako se držimo Isusova puta, onda mi đavlu itekako smetamo u ostvarenju njegovih zlih nakana. 

Duh ovoga svijeta

Drugo bojište na putu obraćenja je duh ovoga svijeta koji danas preko sredstava javnog komuniciranja masivno prelazi sve granice i ulazi u sve kuće, a što je još opasnije, duh svijeta ulazi u pamet srca ljudi. Duh ovoga svijeta je protivan duhu Božjem. Duh ovoga svijeta promiče životnu filozofiju uživanja pod svaku cijenu, uklanjajući Boga i njegove zapovijedi, a stavljajući na prvo mjesto sebe i svoje grešne požude. U prispodobi o izgubljenom sinu, Isus je dao do znanja kako je duh svijeta doveo izgubljenog sina na rub propasti. Živeći grešno i razbludno, rastrošno i neodgovorno, živeći po načelima svijeta, upao je u veliku nevolju. Kad mu je nestalo novaca, nestalo je i onih koji su mu laskali. Nesta para, nesta prijatelja. Svijet obećava sreću, ali je ne može dati. Nije sretan onaj tko puno ima, nego onaj tko malo treba. A malo treba onaj koji Boga ima u svome srcu, koji istinski vjeruje, uzda se u Boga i ljubi Boga i bližnjega svoga. 

Požude vlastitog tijela

Konačno, treće bojište na putu obraćenja je vlastito srce. Treće bojno polje su požude vlastitog tijela. „Jer iz srca dolaze zle misli, ubojstva, preljubi, bludnost, krađe, lažna svjedočanstva, psovke. To ukalja čovjeka.” kaže Isus. (Mt 15,19-20). Sve podjele i nepravde u svijetu dolaze od one podjele koja je u srcu svakog čovjeka. (GS, 10). Prema tome, i svaka obnova društva događa se preko obnove pojedinca. Novi svijet počinje s novim čovjekom. A novi čovjek se stvara obraćenjem vlastitog srca. „Razderite srca, a ne halje svoje! Vratite se Gospodinu, Bogu svome, jer on je nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom.“ poručuje nam Bog preko proroka Joela (Jl 2,13). 

U borbi koju moramo voditi na spomenutim bojištima, nismo sami. S nama su naši anđeli čuvari, naši sveci zaštitnici, naša nebeska Majka Marija, Duh Sveti, naš Branitelj i Tješitelj kojeg je Isus obećao onima koji mu vjeruju i idu njegovim putem.

Pošalji molitvu preko molitvenog zida na oltar bazilike Srca Isusova da ti Gospodin ojača vjeru i podari zdravlje duše i tijela. Tvoja molitva će u petak biti prikazana na svetoj misi.

(ako si na mobitelu vidi ispod, klikni na crveni gumb i otvorit će se molitveni zid na koji napišeš i pošalješ molitvu)

error: Content is protected !!