put, istina i život

— Božidar Prosenjak – Glasnik

Foto: homas uit Apeldoorn | Pexels

Nekom zgodom mudroga Starca upita buntovni mladić:

– Jedno ne razumijem i djeluje mi glupo! Kako se može spasiti urođenik u prašumi koji nikad nije čuo za Sveto pismo i Boga, jednako kao i kršćanin koji prakticira sakramente i dobro je poučen u vjeri? I kako će onda Bog razvrstati dobre od loših o sudnjem danu?

Starac se osmjehne pun mira i reče:

– A jesi li ti ikad čuo da je Isus rekao za sebe: “Ja sam put, istina i život?”

– Čuo sam i što s tim? – odgovori suho mladić. – Kakve to ima veze s mojim pitanjem?

– Vidiš, sinko, zar ćeš reći za nekoga tko obavlja složeni posao da glupo radi samo zato što ti ne razumiješ postupak?… Nećeš, je li tako?… Ali, jer tvoje pitanje dolazi iz želje za istinom, odmah ću ti objasniti što znače Kristove riječi: Ja sam put, istina i život!… To su tri slike spasenja. Krenimo od najbolje: onaj tko je u životu primio Božju Objavu, (pismo koje je Bog poslao svim ljudima), spašava se slijedeći u životu Boga kao Riječ, spašava ga vjera u tu Riječ, u te upute. On slijedi – Put. I tako postaje praktični kršćanin – to je najbolji način. Drugi, koji nije imao prilike upoznati Božju Riječ ili mu je sotona ugrabio milost vjere u Riječ, spašava se opredjeljujući se za Istinu, a protiv laži. Tako on, iako ne poznaje Boga, ipak Boga izabire, jer Bog je – Istina. Tako i on slijedi Božju Riječ i po njoj živi. To je bolji put od posljednjega. A treći, kojem je ugrabljena ne samo milost vjere u Riječ, nego i milost spoznaje Istine, spašava se svojim pukim opredjeljenjem za Život, a protiv smrti, odnosno prihvaćanjem života na svakom svom koraku, a odbacivanjem smrti, jednako vlastite kao i tuđe. Tako vjernik koji vjeruje Putu i bezbožnik koji se drži Istine, ali i duhom posve zapušten stvor koji čuva Život imaju jednaku mogućnost spasenja. Izbor života također je i izbor Istine, a to opet znači da takav čovjek slijedi Božju Riječ, iako ne zna za Boga i Božji put. Zato je i to dobar način… Svemu stvorenju je svrha ljubav prema životu. Zato, ne samo Bog o sudnjem danu, nego i svaki čovjek u svakom trenu svoga života može odmah znati gdje se točno nalazi… I još nešto, sinko, ako svaki poslodavac zna kome je dao malu, a kome veliku lopatu, zar misliš da to Bog ne zna?

Pošalji molitvu preko molitvenog zida na oltar bazilike Srca Isusova i tvoja će molitva u petak biti prikazana na svetoj misi.

(ako si na mobitelu vidi ispod)

error: Content is protected !!