BABA KATA I MOMAČKI DUKATI

— s. Slavica Buljan, FDC , Glasnik

Bijasmo vjerni jedno drugomu. Živjeli smo zajedno pedeset i šest godina…

Baba Kata se rado sjeća svojih mladenačkih dana. A unuci i unuke vole to slušati i postavljati pitanja. Nekad malo i šaljivo. U ono vrijeme kad bi djevojka napunila osamnaest godina, postala punoljetna, odjenula bi se u najsvečaniju narodnu nošnju, stavila bi nizak dukata oko vrata i pošla u pratnji roditelja na misu. To se zvalo „nakitila se“, a to znači da može razgovarati s mladićima, da je za udaju. Poslije mise, redovito je djevojku dopratio od crkve do kuće neki od momaka, a roditelji su išli polako iza njih, imajući ih „na oku“. I pomalo se pomišljalo da bi taj momak mogao biti budući zaručnik djevojke.

Baba Kata priča: „Mene je dopratio moj pokojni. Pokoj mu njegovoj lijepoj duši. I nisam se pokajala. Bio je jedini u majke. Otac mu je nestao na Križnom putu 1945.“ Svaka kuća je imala „cursku sobu“. U toj sobi su djevojke razgovarale s mladićima, odnosno sa zaručnikom. Vrata od sobe uvijek su bila otvorena. Tako su roditelji zahtijevali. Tako je baba Kata razgovarala sa svojim momkom. Kaže: „Došao je i donio mi raznovrsnih kolača, koje je radila moja buduća svekrva. Bilo mi je neugodno pred njim uzeti kolač, iako me je nutkao.“ Kad je ispratila momka do kapije, i malo još porazgovarala, došao je u „djevojačku sobu“ njezin brat i odnio sve kolače, podijelivši ih s drugom braćom i sestrama. „Ma da mi je barem jedan kolač ostavio. Nije ni jedan“, veli baba. Bijaše ona ljuta na brata, ali je bilo kasno, kolača više nije bilo. „I što ti je još donio?“, upita unuka. „Da, došao je jednom veoma raspoložen. Donio mi je dva dukata. To bijaše znak da će me zaprositi. Od toga dana počela sam se moliti za njega. I molim se i danas kada je na onom svijetu. Bijasmo vjerni jedno drugomu. Živjeli smo zajedno pedeset i šest godina.“ 

„I još ti je, baba, žao onih kolača“, izaziva unuk. Baba Kata se nasmiješila, ništa nije rekla. Ustala je da malo prohoda, da se razgiba, dok su njezine unuke razmišljale o svojim „dukatima“.

Možeš se pomoliti za svoju obitelj tako da preko molitvenog zida (ako si na mobitelu vidi ispod) pošalješ molitvu na oltar bazilike Srca Isusova koja će u petak biti prikazana na svetoj misi. 

error: Content is protected !!