POSVEĆENA HOSTIJA PRETVORILA SE U DIO SRČANOG MIŠIĆA U AGONIJI

ZNANSTVENICI POTVRDILI DVA EUHARISTIJSKA ČUDA

Od 2008. do danas u Poljskoj su se dogodila dva euharistijska čuda. Kako su ustvrdili znanstvenici, u oba slučaja posvećena hostija pretvorila se u dio srčanog mišića u agoniji. Smatramo da nema prikladnijeg medija, od Glasnika Srca Isusovog, za izvijestiti o euharistijski živom Srcu našeg Gospodina. Reportažu iz Poljske, za Glasnik, napravio je naš suradnik, novinar, Goran Andrijanić.

— Goran Andrijanić, Glasnik

 

Bazilika Srca Isusova, Palmotićeva, Srce Isusovo, Pobožnost, Vjera, molitva,, Glasnik Srca Isuova i Marijina, Srce Isusovo, Srce Marijino, vjera, kršćanstvo, molitva, legnica, euharistijsko čudo(čudo u Legnici)

“Još jedno euharistijsko čudo u Poljskoj. Nešto se sprema. Dolaze važna i sigurno teška vremena za vjernike. Gospodin Bog nas želi ojačati, dati nam potvrdu naše vjere. Ali, ugodno i lako sigurno neće biti.”

Tako je  poljski katolički publicist Tomasz Terlikowski komentirao vijesti koje su ovog travnja došle iz Legnice, grada u jugozapadnoj Poljskoj u regiji Šlesija.

Tamo i tada je, naime, povjerenstvo koje je utemeljila mjesna biskupija i koje je imalo za cilj istražiti događaj iz prosinca 2013. u kojem se na posvećenoj hostiji neobjašnjivo pojavila crvena mrlja, održalo tiskovnu konferenciju i objavilo – znanstvenici su utvrdili kako analizirani materijal s hostije ima ljudsko podrijetlo, te je riječ o srčanom mišiću.

„Na posvećenoj hostiji neobjašnjivo se pojavila crvena mrlja. Znanstvenici su utvrdili kako analizirani materijal s hostije ima ljudsko podrijetlo, te je riječ o srčanom mišiću.“

Povjerenstvo je tako rezimiralo svoj dvogodišnji rad na utvrđivanju je li događaj u crkvi sv. Hijacinta doista euharistijsko čudo.

Navedimo činjenice.

Na božićnoj misi održanoj u toj crkvi, tijekom udjeljivanja pričesti vjernicima jedna od posvećenih hostija pala je na pod. Kako liturgijska pravila nalažu, hostija je potom stavljena u posudu s vodom kako bi se rastopila. Posuda je položena u svetohranište. Nakon nekoliko dana otkriveno je s čuđenjem da hostija nije rastopljena, nego se na njoj pojavila crvena mrlja.

Ono što je uslijedilo bilo je osnivanje povjerenstva prema nalogu biskupa legničkog Zbigniewa Kiernikowskog, a povjerenstvo je imalo za cilj utvrditi okolnosti cijelog događaja.

Biskupija je angažirala dva znanstvena tima koji su neovisno jedan od drugoga istražili prirodu crvene mrlje na hostiji. To su bili tim Ureda za sudsku medicinu u Wrocławu i još jedan u Szczecinu i oni su u odvojenim istraživanjima došli do istih rezultata.

 

Bazilika Srca Isusova, Palmotićeva, Srce Isusovo, Pobožnost, Vjera, molitva,, Glasnik Srca Isuova i Marijina, Srce Isusovo, Srce Marijino, vjera, kršćanstvo, molitva, legnica, euharistijsko čudo(Procesija u Sokółkoj, Poljska)

“Utvrđeno je kako je, iako se to ne može tvrditi s potpunom sigurnošću, najvjerojatnije riječ o djeliću srčanog mišića i to s promjenama karakterističnim za mišićno tkivo u agoniji. Istraživanja su sprovedena s ultraljubičastim mikroskopima i utvrđena je nazočnost tkiva ljudskog podrijetla. Iz analiziranog materijala uzeti su i uzorci DNK.” Izvijestila je novinare tog travanjskog jutra članica povjerenstva dr. Barbara Engel.

Dr Tadeusz Dąbski, dužnosnik Biskupijskog crkvenog suda, izjavio je tada kako je povjerenstvo imalo za cilj utvrditi činjenice.

“Moralna sigurnost temelji se na dokazima i činjenicama. A svi dokazi prikupljeni dosad pokazuju da ovi događaji imaju obilježja euharistijskog čuda. Ali, konačna odluka o tome pripada Svetoj Stolici” rekao je.

Ubrzo nakon toga biskup je objavio proglas u kojem je rekao kako zbivanja u Legnici imaju „obilježja euharistijskog čuda“. Nakon što je župnik crkve sv. Hijacinta Andrzej Ziombra dobio dopuštenje od biskupa da promijenjenu hostiju stavi na odgovarajuće mjesto kako bi mogla biti štovana, to se i dogodilo 2. srpnja.

„Biskupija je angažirala dva znanstvena tima koji su neovisno jedan od drugoga istražili prirodu crvene mrlje na hostiji i oni su u odvojenim istraživanjima došli do istih rezultata.“

Uz molitvu nekoliko tisuća vjernika relikvija euharistijskog čuda bila je prvo izložena u katedrali u Legnici, a potom ju je biskup Kiernikowski prenio na čelu procesije u svetište sv. Hijacinta i izložio na štovanje.

Hostija je postavljena na glavnom oltaru, unutar posebno izrađene monstrance koja je ugrađena u tabernakul.

Ono što će sada uslijediti bit će praćenje duhovnih plodova izlaganja relikvijara s hostijom i mogućih uslišanih molitvi i danih milosti vjernika koji se dođu klanjati pred Presvetim sakramentom.

Kako je za poljske medije rekao o. Andrzej Ziombra, interes hodočasnika je velik.

Izjava publicista Terlikowskog koju smo naveli na početku teksta povezana je s činjenicom da su zbivanja u Legnici već su drugo događanje u Poljskoj u relativno kratkom vremenu povezano s euharistijskim čudima.

Bazilika Srca Isusova, Palmotićeva, Srce Isusovo, Pobožnost, Vjera, molitva,, Glasnik Srca Isuova i Marijina, Srce Isusovo, Srce Marijino, vjera, kršćanstvo, molitva, legnica, euharistijsko čudo(Crkva sv. Antuna padovanskog, Sokółka, Poljska)

Euharistijsko čudo u Legnici nije jedini takav događaj u Poljskoj zadnjih godina. Naime, pet godina prije čuda u Legnici, u crkvi sv. Antuna u gradu Sokółki dogodilo se nešto vrlo slično.

Tamo je u listopadu 2008. tijekom dijeljenja pričesti na misi u crkvi svetog Antuna Padovanskog svećeniku vikaru Jaceku Ingielewiczu pala je na pod hostija. U skladu s liturgijskim pravilima, pala hostija je stavljena u vasculum, kalež s vodom u kojemu se onda rastopi. Vasculum je ostavljen u sefu u sakristiji.

Nakon nekoliko dana časna sestra Julia Dubowska, koja se brine o sakristiji, išla je provjeriti vasculum. Ono što je vidjela u njemu, šokiralo ju je: u blizini djelomično rastopljene hostije vidjela je malu crvenu točku koja je podsjećala na zgrušanu ljudsku krv, koja se nije rastvarala u vodi.

Župnik Stanisław Gniedziejko odlučio je hostiju i crvenu tvar položiti na korporal i staviti je u svetohranište.

„Časna sestra Julia Dubowska išla je provjeriti vasculum. Ono što je vidjela u njemu, šokiralo ju je: u blizini djelomično rastopljene hostije vidjela je malu crvenu točku koja je podsjećala na zgrušanu ljudsku krv.“

Gniedziejko je odmah cijeli događaj prijavio nadležnima u nadbiskupiji Białystoka. Oni su hostiju stavljenu na korporal predali na analizu dvojici stručnjaka patomorfologa s Medicinskog sveučilišta u Białystoku koji su nakon dvije zasebne, neovisne istrage došli do istog zaključka:

Materijal koji je poslan na ocjenu izgleda kao srčano mišićno tkivo i od svih mišićnih tkiva najsličniji je njemu.

Tajnik nadbiskupije Andrzej Kakareko zaključio je: Događaj u Sokółci ne protivi se vjeri Crkve, nego je naprotiv potvrđuje.

Župa Svetog Antuna je u rujnu 2011. u relikvijaru u crkvi izložila korporal na kojemu se i danas vidi mala crvena točka koja izgleda kao zgrušana krv.

Od tada tisuće hodočasnika dolazi u crkvu na sjeveroistoku Poljske i moli se pred promijenjenom hostijom. Nadbiskup Edward Ozorowski utvrdio je u svojoj nadbiskupiji Dan Euharistije i on se slavi svake godine na obljetnicu prenašanja i izlaganja relikvije u crkvu sv. Antuna – 28. rujna.

„Euharistijska čuda, kojih je Crkva dosad priznala ukupno 132, znakovi su koji na čudesan način potvrđuju ovu teološku istinu.“

„Hvala Isusu Kristu za njegovo iskazano milosrđe. Potrudimo se da njegova prisutnost na ovome mjestu učini da naša pobožnost bude iskrena i iz srca“, rekao je nadbiskup u homiliji na šestu obljetnicu čuda u Sokółci.

U najstarijemu sačuvanom opisu euharistije koji potječe iz 2. stoljeća sv. Justin je napisao: “Zapravo, mi to ne uzimamo kao običan kruh ni obično piće; poučeni smo da, kao što je po Božjemu Logosu naš Spasitelj Isus Krist postao čovjekom, dakle radi našega spasenja uzeo tijelo i krv, ovo jelo, koje asimiliranjem hrani našu krv i tijelo, moljenjem istih Kristovih riječi blagoslova isto je tako tijelo i krv utjelovljenoga Isusa.”

Župa Svetog Antuna je 2011. u relikvijaru u crkvi izložila korporal na kojemu se i danas vidi mala crvena točka koja izgleda kao zgrušana krv. Od tada tisuće hodočasnika dolazi u crkvu i moli se pred promijenjenom hostijom.

Među tim znakovima su i ova koja su se dogodila u Poljskoj.

error: Content is protected !!