P. Nikić o molitvi koja vodi do zdravlja

— Mijo Nikić, SJ – Glasnik

Plod molitve je zdravlje duše i tijela. 
 
Foto: freelyphotos.com
Molitva nije magija kojom bi smo mogli prisiliti Boga da učini ono što mi hoćemo. Molitva je, kaže p. Nikić, prije svega predanje u Božju volju i da bi smo zaista ozdravili i duševno i tjelesno, prvo moramo ispuniti neke uvjete prema Bogu.
 
P. Nikić nabraja sljedeće uvjete:
 

1. Potpuna spremnost prepuštanja Bogu koji zna što je najbolje i kojemu ništa nije nemoguće.
2. Napuštanje zabluda i grijeha: učiniti čin pokajanja – priznati istinu o sebi.
3. Istinska spremnost prihvatiti Božji odgovor ma kakav on bio, bez ljutnje i gorčine.
4. Nepokolebljiva i bezuvjetna vjera u Božju moć izlječenja, odnosno uvjerenje da se već primilo od Boga ono za što se moli.

Bolesnik koji je preko molitve primio izlječenje opisao je kako je u nekom trenutku osjetio toplinu, ljepotu, radost, smirenost i olakšanje. Pokatkad je riječ o procesu ozdravljenja koji traje malo dulje.
 
Plod molitve je zdravlje duše i tijela. „Duša se hrani onim što je veseli“, kaže sv. Augustin, a nju najviše veseli druženje s Bogom koje se ostvaruje po molitvi. Radost duše zatim se prenosi na tijelo koje počne bolje i zdravije funkcionirati.
 
Osobni dodir s Bogom u molitvi pretvara se u dijalog. Bog kao svemoćna stvaralačka snaga ima moć pokrenuti kreativne mogućnosti ljudskog bića, kad se ono moli. U srcu koje se moli razvija se misao o Bogu, što je u biti srž molitve. Svijest o Bogu prisutnom u dubini ljudskoga srca povećava osjećaj vrijednosti vlastite osobnosti i budi u osobi želju za identifikacijom, odnosno sjedinjenjem s Bogom. Pritom spontano dolazi do razgovora duše s Bogom, a probuđena se afektivnost pretvara u riječ. Ta riječ može biti i šutnja koja govori istim jezikom ljubavi. Molitva tako oslobađa dušu i čini je sposobnom da, osnažena Božjom ljubavlju, prihvati i zavoli sebe i drugoga i da, iznad svega, zavoli Boga prihvaćajući ga kao temelj i konačni smisao svoga života. Ozračje Božje ljubavi doživljene u molitvi čisti psihu od negativnih misli i depresivnih osjećaja, liječi rane duše i povećava slobodu i jasnoću duha.
 
Vjernik koji se moli na najboljem je putu da snagom koju prima od Boga u molitvi pobijedi svoju neurozu i razne oblike depresije. Doživljaj bezuvjetne ljubavi kroz molitvu najbolji je lijek protiv duševnih bolesti.
 
Plodovi po kojima prepoznajemo autentičnu molitvu:
 
1. Prvi plod autentične molitve jest doživljaj Božje ljubavi koja nas bezuvjetno prihvaća.

2. Na temelju tog doživljaja prihvaćenosti raste u osobi osjećaj vlastite vrijednosti i osobnog dostojanstva.
3. Osjećaj manje vrijednosti, depresivne misli i tmurna raspoloženja nestaju kao drva u vatri kad čovjek doživi prihvaćanje i ljubav Onoga koji je Ljubav sama. Sv. Ivan apostol ovu je istinu izrazio riječima: „Mi smo povjerovali u ljubav koju Bog ima prema nama“.
4. Želja da izađemo iz sebe, iz svoga malog i ograničenog svijeta i da se počnemo više zanimati za druge. Tko se u molitvi malo više približi Bogu, ne može više ostati stari čovjek, nego svuda oko sebe širi miris božanskog. On i sam postaje milosrdan, pun ljubavi i razumijevanja za one koje susreće na svom životnom putu.

Pošalji molitvu preko molitvenog zida na oltar bazilike Srca Isusova da ti Duh Sveti da dar istinske molitve koja ozdravlja dušu i tijelo. Tvoja molitva će u petak biti prikazana na sv. misi.

(ako si na mobitelu vidi ispod, klikni na crveni gumb i otvorit će se molitveni zid na koji napišeš i pošalješ molitvu)

error: Content is protected !!