Ako si vozač – ovo je Očenaš za tebe!

Ako si vozač - ovo je Očenaš za tebe!

 1. Oče naš koji jesi na nebesima

  Bog je Otac i vozača i pješaka, starih osoba i djece. On je dao sunce, zrak, zemlju, vodu, svima! Zato i ceste pripadaju svima, a ne samo vozačima. Na cesti imaju pravo i biciklisti i mercedesi i fiat i volkswagen. Sve te male ili velike limene kutije koje jure svaka svome cilju. Zato treba voziti obazrivo i s bratskim osjećajem prema svakome!

 2. Sveti se ime tvoje!

  Čovječe ne srdi se zbog svačega! A ako se i rasrdiš, ipak nemoj psovati! Ni zbog štete, ni zbog smetnje, ni zbog sudara, nikada i ni radi čega! Pa ni onda kad ti početnik vozač nespretnom vožnjom ide na živce! Uvijek sačuvaj mir i vladaj se pristojno!

 3. Dođi kraljevstvo tvoje!

  Radi li se o Božjem Kraljevstvu, onda je to pravda, pristojnost, obazrivost, do brohotnost, poštenje, čestitost, spremnost za pomoć… Kod nezgode, pri nesretnom slučaju, nemoj nipošto nastaviti vožnju, kukavički pobjeći, nego stani, ako si kriv priznaj, ako možeš, pomozi! Ne budi na cesti ni razbojnik ni bandit nego uslužan čovjek kao onaj Samaritanac o kojem govori Isus u Evanđelju.

 4. Budi volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji!

  Svuda u životu Bog želi i traži red, pa i u prometu na cesti. Zato moraš poznavati i poštivati prometne propise. Natpisi, znakovi na pločama, osvjetljenja na stupovima, sve su to znakovi upravo za tebe, da te upozore kako moraš voziti da bi vozio sretno i da bi se sačuvala sigurnost. Zato su tu i čuvari reda i treba ih poštivati!

 5. Kruh naš svagdanji daj nam danas!

  Cestom se kreću većinom oni koji idu zaraditi svakodnevni kruh. Auto danas više nije luksuz nego sredstvo koje te vozi na posao. Ne igraj se vozačkom dozvolom kao što to neki čine, da ne ugroziš tuđi život! Možda ćeš ugroziti život oca obitelji koji ide da svojima zaradi kruh. Ne luduj, da nečija djeca ne ostanu bez svakodnevnog kruha i srca koje ih ljubi i za njih se brine, pa im je slika Oca nebeskog

 6. Otpusti nam duge naše!

  Prvo je pitanje kod svakog nesretnog slučaja “Tko je kriv?”. Nije uvijek drugi kriv. Budi pošten i priznaj da svaki čovjek može pogriješiti. Ti vozi pravilno i vladaj se pristojno. Ne kreći na put s neispravnim vozilom! Budi oprezan kod pretjecanja, poštuj tuđu prednost u vožnji i nećeš nikada skriviti nesreću.

 7. Ne uvedi nas u napast!

  Na cestama upadaš u mnoge napasti. Juriš zbog bijesa, a tvrdiš da ti se žuri. Umišljaš da si vrlo spretan vozač i prepuštaš se snazi motora. Juriš i pretječeš u opasnim zavojima. Pojuriš i prije nego ti se upali zeleno svjetlo. Prebrzo voziš, jer si prisvajaš previše prava, a kad dođe do sudara, onda je prekasno. A najveća od sviju napasti je alkohol.

 8. Izbavi nas od zla!

  Od zla prebrze vožnje, od zla srdžbe, od zla nepoštivanja drugih, od zla pijanstva, od zla umišljenosti, od zla nepromišljenosti, oslobodi nas. Gospodine! Od zla nesretnog slučaja s krivnjom ili bez krivnje, oslobodi nas. Gospodine!

  Svakog petka se na nakane čitatelja Glasnika prikazuje sv. misa u Nacionalnom svetištu Srca Isusova u bazilici u Zagrebu. Svoju molitvenu nakanu možeš poslati preko molitvenog zida a mi ćemo je odnijeti na oltar, (vidi ispod ako si na mob-u).

  Prema A. Bechtoldu priredio Srećko Bošnjak

error: Content is protected !!